Assalamualaikum =)
Rasa macam ngade je nak buat entri seri wajah ni...kehkehkeh...biasa la, paham-paham sudey.. =D
Hari Ahad lepas, ai potong beberapa dahan kecil pokok inai
mak kat belakang rumah. Mak tanya nak buat apa tu??? Ai jawab, nak
makan. Mak mencebik. Haha! Beria anak bongsu mak yang sorang ni. Dah nak
kawin baru la terkedek-kedek nak naik seri bagai...haha
Ai nak tambah gula, mak kata "tambah gula tak jadi ubat la dik oiiiiii~" haha =D
Bila
dah siap suruh mak rasa dulu...hihi...bijak-bijak... pastu tengok mak
teguk gitu je ai pun selamba jugak lah minum..adehhh macam minum air peria =.=*
Tahan je la ye dak? Kehkehkeh!
Mak kata tok bidan dulu-dulu kalau jaga masa pantang bersalin, tok bidan suruh makan ma'ajun dari daun inai ni untuk rawat rahim...inai tu tumbuk halus lepas tu gentel2 dengan kapur sireh sikit, pastu telan. Atoi tak terbayang rasanya macam mana.
Ai ada terbaca (tak ingat baca kat mana) perempuan ni kalau nak naikkan seri wajah kena bermula dari penjagaan rahim @ peranakan. Kira betul jugak la teori tok bidan tu kan?
Ha, fungsi air rebusan inai ni untuk buatkan wajah jadi berseri dan kemerah-merahan. Kononnya la. Kita tengok hasilnya Jun nanti...Hihi =)
*Kakak2 semua ada petua lain? Share la dengan kitorang =)
UPDATE : Sorry Kella, terlupa nak bagitau, anggaran segenggam daun inai direbus dengan 2 cawan air...rebus sampai air tu sejat tinggal dalam secawan camtu....tak pun sampai air tu bertukar jadi betul2 warna oren..sejukkan, tapis dan boleh simpan dalam peti ais (untuk tahan lama). Minum setiap hari sebelum tidur. Masa nak minum baca la selawat 3 kali. Ai boleh seteguk je setiap kali minum. =.=*
UPDATE : Sorry Kella, terlupa nak bagitau, anggaran segenggam daun inai direbus dengan 2 cawan air...rebus sampai air tu sejat tinggal dalam secawan camtu....tak pun sampai air tu bertukar jadi betul2 warna oren..sejukkan, tapis dan boleh simpan dalam peti ais (untuk tahan lama). Minum setiap hari sebelum tidur. Masa nak minum baca la selawat 3 kali. Ai boleh seteguk je setiap kali minum. =.=*
No comments:
Post a Comment